Manieren om vloeren glanzend te maken en te beschermen
Polijsten is een van de meest toegepaste en populaire methodes om een natuursteen- of betonvloer in glans te herstellen. Er zijn echter ook andere manieren om een betonvloer of natuurstenen vloer glanzend te maken, af te maken en te herstellen. Lees ze hier op deze pagina.
Alternatieven voor polijsten
Polijsten is één van de meest populaire en gebruikte methodes om vloer glanzen te maken. Er zijn echter ook andere manieren om vloeren af te werken en te beschermen. Allen met hun specifieke eigenschappen.



Waarom verdwijnt de glans van vloeren
Het is helaas niet te vermijden. Op een gegeven moment wordt een natuursteen - of beton vloer wordt dof en verliest haar glans. Het is een natuurlijk slijtageproces. Door alleen al het lopen over de vloer wordt het oppervlak ruwer en deze ruwheid zorgt ervoor dat het steeds minder glanst. Dit slijtproces wordt nog eens extra versneld als er zand van buiten mee wordt genomen. Dat werkt namelijk bijna als schuurpapier. Een andere reden is, dat in de loop van de tijd, vuil zich hecht aan het oppervlak. Hoe snel dat gaat is afhankelijk van de poreusheid van de steen.
Coaten van vloeren
Met het coaten van beton, zoals vloeren, wanden, gevels en aanrechtbladen, wordt er een extra laag aangebracht op de bestaande beton laag. Door deze coating wordt het materiaal waterafstotend, waterbestendig, schimmelwerend, vuilafstotend, graffiti werend en UV- werend en is bestand tegen chemicaliën en machinale belasting.


Impregneren van vloeren
Letterlijk betekent het impregneren, het verzadigen van een vaste stof met een vloeistof. In dit geval is de vaste stof het natuursteen of beton, zoals een gevel, een vloer of een wand. Het impregneermiddel is in dit geval de vloeistof. Door de verzadiging van het impregneermiddel in de toplaag van het beton of natuursteen, krijgt het specifieke eigenschappen en wordt het betonnen oppervlakte vuil-, water- en graffiti afstotend. Impregneren is eigenlijk niets anders dan het aanbrengen van een beschermende, onzichtbare, afstotende laag op het beton of natuursteen.
Kristalliseren van vloeren
Voordat met kristalliseren wordt begonnen, moet eerst een eventuele beschermlaag worden verwijderd. Dit gebeurt met een intensieve reiniging, het zogeheten strippen. Daarna wordt met behulp van chemicaliën en een boen machine een chemische of etsende reactie veroorzaakt met de kalk in de toplaag van de natuursteen. Hierdoor verdicht de toplaag zich, waardoor de glans toeneemt, de toplaag van het natuursteen iets harder wordt en tevens iets minder damp doorlatend wordt dan het oorspronkelijke steenoppervlak.

Kristalliseren
Zorgt met name voor een diepe camouflerende glans (alleen voor natuursteen met zeer hoge kalkwaarde)

Mineraliseren van vloeren
Het mineraliseren van natuursteen, met een lage tot geen kalkhoudende waarde, is eigenlijk een simpele reactie die teweeg wordt gebracht. In simpele taal proberen wij uit te leggen wat er precies gebeurt. Door de samenvoeging van oxaalzuur (zuringzuur) en kristallijn sillica (kwarts mineraal) ontstaat een chemische reactie. Door dit uit te boenen met een boenmachine, met daaronder een staalwollenpad, ontstaat een reactie die een glazige verharde laag over het natuursteen legt.
Zoeten van vloeren
Wanneer er gekozen wordt voor een zijdeglansfinish heeft men het over het zoeten van de vloer. Na het schuren zit de vloer namelijk vol met krassen. Deze worden verwijderd met een speciaal ontwikkeld diamant voor natuursteen vloeren. In twee à drie stappen wordt de vloer krasvrij geschuurd. Zodra alle krassen verwijderd zijn, ontstaat er een zijdeglans. Deze manier van bewerken noemt men zoeten.


Lukt het jezelf niet op de glans te herstellen op je vloer? Geen zorgen, wij zijn expert op het gebied van onderhoud van natuursteen- en betonvloeren.
Ontvang een vrijblijvende offerte
Binnen 24 uur een offerte op maat, maak snel een afspraak met een van onze specialisten! Wij hebben de meest duurzame oplossing.
Nog vragen?
Wat houdt het polijsten van natuursteen- en betovloeren in?
Polijsten is een van de meest toegepaste en populaire methodes om een natuursteen- of betonvloer in glans te herstellen. In zekere zin ga je de vloer met polijsten afwerken en beschermen.
Zijn er andere manieren om beton- of natuursteenvloeren van glans te herstellen?
Naast het polijsten zijn er ook andere b behandeltechnieken om vloeren weer te laten glanzen. Zo kun je deze coaten, impregneren, kristalliseren, mineraliseren of zoeten. De keuze van behandeling hangt af van het type vloer, staat van de vloer en gewenste glansgraad.
Benieuwd naar de mogelijkheden?
Elk project is anders, wij helpen je graag persoonlijk verder. Neem contact op via ons formulier, App ons even of bel ons via 020 217 07 04.