De goedkoopste & snelste manier om een vloer te laten glanzen
Polijsten is een van de meest toegepaste en populaire methodes om een natuursteen- of betonvloer in glans te herstellen en te voorzien van een prachtige uitstraling krijgen. Dit is dus ook de perfecte oplossing voor een lang, glanzend en blijvend resultaat.
Waarom verdwijnt de glans van natuursteen
Het is helaas niet te vermijden. Op een gegeven moment wordt een natuursteen - of beton vloer dof en verliest haar glans. Het is een natuurlijk slijtageproces. Door alleen al het lopen over de vloer wordt het oppervlak ruwer en deze ruwheid zorgt ervoor dat het steeds minder glanst. Dit slijtproces wordt nog eens extra versneld als er zand van buiten mee wordt genomen. Dat werkt namelijk bijna als schuurpapier. Een andere reden is, dat in de loop van de tijd, vuil zich hecht aan het oppervlak. Hoe snel dat gaat is afhankelijk van de poreusheid van de steen.
Wat is polijsten van natuursteen en beton
Soms is het schoonmaken en reinigen niet meer afdoende om de glans weer terug te krijgen op natuursteen- of betonvloeren. Polijsten is dan een behandeltechniek die er wel voor kan zorgen dat doffe vloeren weer in glans hersteld worden.
Polijsten is een proces waarbij in verschillende fases materiaal glad en glanzend wordt gemaakt. Hierdoor ontstaat een spiegelend effect.
Bekijken we een ruw oppervlak, zoals een beton- of natuursteen vloer onder een sterke microscoop, dan vertoont het ongepolijste oppervlak hoogteverschillen. Of onder een microscoop gezien, pieken en dalen. Door het oppervlak herhaaldelijk te schuren, worden de pieken en dalen van dit oppervlakte vlak gemaakt.
Het polijsten van natuursteen begint met een zeer grove korrel. Deze grofheid van de schuurkorrel wordt na iedere polijst fase fijner. Hoe beter de vlakheid van het natuursteen, hoe hoger de uiteindelijke glans op het oppervlak.
Bij kalkhoudende natuursteensoorten zoals hardsteen, kalksteen, marmer of travertin, wordt als laatste fase nog wel eens een ets stap toegepast. Deze laatste ets-stap in het polijst proces verdicht de toplaag nog meer zodat er een nog hogere glans ontstaat op het natuursteen. Wij noemen deze laatste fase het “poeder of micro polijsten“.
Wanneer vloer polijsten
Als een vloer dof is of als er krassen ontstaan zijn, dan is is het polijsten van een beton- of natuursteen vloer de perfecte oplossing om de vloer in glans te herstellen. Hieronder enkele redenen en voorbeelden wanneer het verstandig is om stappen te ondernemen.
- Krassen door natuurlijke slijtage, zoals vuil en zand
- Doffe vlekken door dagelijkse ongelukjes, zoals morsen van zure drank
- Doffe vlekken door foutief gebruik van schoonmaak producten
- Een nieuw huis met bestaande vloer
Via een eenvoudig stappenplan met een aantal vragen weten we binnen de kortste keren of een natuurstenen- of betonvloer moet worden gepolijst.
Voordelen polijsten van beton en natuursteen
Twijfel je nog om je vloer te polijsten? Hik je misschien op tegen de kosten?
Polijsten is een van de meest toegepaste en populaire methodes om een natuursteen- of betonvloer in glans te herstellen en te voorzien van een prachtige uitstraling krijgen. Dit is dus ook de perfecte oplossing voor een lang, glanzend en blijvend resultaat.
Even de voordelen op een rijtje:
- Polijsten is goedkoop & snel
- Polijsten is milieuvriendelijk & duurzaam
- Polijsten geeft de vloer weer een mooie natuurlijke en egale glans terug
- Polijsten verdicht de toplaag van de vloer, waardoor deze minder gevoelig is voor het indringen van vuil en vocht
- Oppervlakkige krasjes en doffe plekken verdwijnen als sneeuw voor de zon
- Gepolijst beton of natuursteen is eenvoudiger te onderhouden en schoon te maken
Bijkomstig heeft gepolijst beton, of gepolierd beton zoals het ook wel genoemd wordt, nog een aantal extra voordelen:
- Gepolierd beton is slipvrij en wordt NIET glad
- Gepolierd is brandwerend
- Gepolierd beton zorgt voor energiebesparing
Beton en natuursteen glanzend maken door polijsten
Er bestaan eigenlijk 3 hoofdgroepen als het gaat om varianten in glans voor natuurstenen: hoogglans, zijde- of satijnglans, matglans of gezoet (verzoet). Elk met zijn eigen karakteristieken, voordelen en nadelen.
Kosten vloer polijsten
Er zijn er verschillende factoren die van invloed zijn voor de prijsvorming van natuursteen- of beton polijsten:
- Bereikbaarheid. Woonwijk in een dorp, of een pand aan een grachtenpand in Amsterdam
- Appartementencomplex zonder lift
- Bouwplaats of verbouwing
- Veel kleine ruimtes in een gebouw of woning
Voor een goede beeldvorming van een prijs, hebben we een overzichtje gemaakt voor het zelf polijsten van een natuursteen vloer.
Hoe vaak vloer polijsten
Als je de vloer dagelijks of wekelijks schoonmaakt en goed onderhoudt met een neutrale zeep, dan hoef je de vloer niet zo vaak te laten polijsten. Sommige natuursteen soorten zoals marmer, kalksteen en travertin hebben een minder sterke hardheid en zullen dan ook sneller beschadigen. Echter, als je te lang wacht met het groot onderhoud van uw vloer, zullen de kosten voor het schoonmaken van aanzienlijk toenemen. Even een indicatie:
Vloer in een huis
Dit wordt ook wel woonverkeer genoemd. Door het dagelijks in- en om het huis bewegen, zal de vloer niet zo snel dof worden en krasjes vertonen, als bijvoorbeeld in een bedrijfsgebouw. Als je daarbij de vloer frequent reinigt, bijvoorbeeld één keer per week met een neutrale groene zeep, dan hoeft het polijsten van de vloer niet jaarlijks te gebeuren. Een natuurstenen vloer zal in particulier beheer één keer per 5 tot 8 jaar moeten worden gepolijst.
Vloer in een bedrijfsgebouw
Dit wordt ook wel werkverkeer genoemd. Veelal liggen er natuurstenen vloeren in een entree van een gebouw, dus de belopingsgraad is hier dan ook erg hoog. Doffe plekken, looppaden en krasjes zijn veel sneller zichtbaar door de hoge bezoekersfrequenties. Wij adviseren hierbij de vloer éénmalig per jaar te laten polijsten en te impregneren, om de vloer zo te beschermen. Hierbij kunnen wij in samenspraak met jou gunstige meerjarige onderhoudsplannen maken.
Vloeren in overheidsgebouwen, advocatenkantoren, banken, exclusieve hotels en hoofdkantoren van grote ondernemingen
Deze groep is een uitzondering op de regel. Deze partijen maken een ‘statement’ naar de bezoekers en dragen vaak een voorbeeldfunctie uit naar de maatschappij. De panden voldoen dan ook aan de hoogste eisen op het gebied van onderhoud en service, zoals het reinigen en polijsten. Het reinigen of polijsten van deze vloeren heeft een veel hogere terugkeer frequentie. Ook hier kunnen wij het hele pallet verzorgen.
Soms is het polijsten niet meer afdoende om de glans weer terug te krijgen. Gelukkig zijn er alternatieve technieken en methodes. Ook die beheersen wij uitstekend
Alternatieven voor polijsten van vloeren
Polijsten is een van de meest toegepaste en populaire methodes om een natuursteen- of betonvloer in glans te herstellen en te voorzien van een prachtige uitstraling krijgen. Dit is dus ook de perfecte oplossing voor een lang, glanzend en blijvend resultaat. Maar er zijn ook alternatieven. Naar gelang de situatie, de staat van het gesteente en de wens.
Ontvang een vrijblijvende offerte
Binnen 24 uur een offerte op maat, maak snel een afspraak met een van onze specialisten! Wij hebben de meest duurzame oplossing.
Nog vragen?
Welke vloeren kun je polijsten?
Alle harde vloeren zoals beton en natuursteen zoals graniet, granito, hardsteen, kalksteen, marmer, terrazzo of travertin kunnen we polijsten. Vloeren die meer kalk bevatten zijn zachter, deze zijn over het algemeen eenvoudiger te polijsten dan vloeren waar bijna geen of zelfs geen kalk inzit.
Wat heb ik nodig om een vloer zelf te polijsten?
Voor het professioneel vloer polijsten heb je een paar essentiële dingen nodig om de klus tot een goed einde te brengen: 1. Speciale polijst schijven voor natuursteen of beton. Heb je deze niet, dan komt er geen glans op je natuursteen 2. Goede boen- of polijstmachine, om de polijst schijven goed te laten werken heb je een zware boen- of polijst machine nodig, ook dit heeft een cruciaal belang in het polijst proces. 3. Geduld en een gezonde doses verstand helpen altijd om een klus goed te klaren.
Wat zijn de kosten om een vloer zelf te polijsten?
Zoals eerder op deze pagina uitgelegd wat je indicatief aan kosten kwijt bent om een vloer tussen de 35 en 50 vierkante meter kwijt bent. Dit is in het gunstigste geval tussen de € 400,- en € 500,-. Eventueel arbeidsloon is hierin niet verwerkt.
Waar moet ik op letten als ik zelf een vloer ga polijsten?
Ga je zelf een vloer polijsten. Dan zijn er een paar dingen waar je goed op moet letten: 1. Werk schoon, plak je muren even af met afplak folie, zet grote meubels opzij, oefen eerst even in het midden van de kamer met de boen machine. Zo voorkom je ongelukjes. 2. Geduld is een schone zaak, neem goed de tijd als je de vloer gaat polijsten, loop goed handmatig de hoekjes en randen na. Een boen machine komt namelijk niet helemaal in hoeken en langs de randen van je vloer. 3. Alles wat we beschreven hebben op deze pagina gaat over één soort behandeltechniek op het gebied van een vloer polijsten. Deze behandeltechniek is niet altijd de oplossing voor jou vloer. Een polijst specialist heeft veel meer mogelijkheden om de klus tot een goed einde te brengen.
Benieuwd naar de mogelijkheden?
Elk project is anders, wij helpen je graag persoonlijk verder. Neem contact op via ons formulier, App ons even of bel ons via 020 217 07 04.